Slavas dziesma arbūzam

iwoman.ru

Lielā ūdens daudzuma un nenoliedzamās urīndzenošās iedarbības dēļ arbūzs ir lielisks līdzeklis organisma attīrīšanai no šlakvielām un toksīniem. Tas remdē slāpes un palīdz atjaunot spēkus pēc smaga fiziska darba pat viskarstākajās dienās.

Saindēšanās gadījumos, visu dienu ēdot tikai arbūzu, vakarpusē veselība būs atgūta.

Papildus jau minētajiem faktiem, jāteic, ka arbūza šķiedras palīdz attīrīt zarnu sieniņas un cīnās ar aizcietējumiem. Arbūzu iesaka lietot arī uroloģisku slimību (cistīta, pielīta u.c.) gadījumos. Arbūza sula šķīdina sāļus, no kuriem sastāv atsevišķi nierakmeņi, un skalo nieres. Jāņem vērā, ka arbūza sastāvā ir arī kālijs, kas tiek izskalots no organisma, lietojot citus urīndzenošos līdzekļus.

Arbūza sastāvā esošās derīgās uzturvielas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Tās izvada lieko holesterīnu, novēršot vai kavējot aterosklerozes veidošanos.

Arbūzs ir atļautā oga arī tiem, kas cieš no aptaukošanās, jo tā kaloritāte ir ļoti zema. Tagad, arbūzu laikā, ir derīgi reizi nedēļā rīkot arbūzu atslodzes dienu, kad visas dienas laikā tiek apēsti 2–2,5 kg arbūza, sadalot to līdzīgās daļās. Ja izsalkums nedod mieru, apēdiet kādu rupjmaizes šķēli.

Arbūza sulu veiksmīgi izmanto arī kā kosmētisko līdzekli sejas ādas kopšanai. Tā ādu mitrina, gludina un padara tvirtu. Sasmalciniet arbūza mīkstumu un uzklājiet to sejas un kakla ādai. Pēc 15 minūtēm noskalojiet masu ar siltu ūdeni. Tautas medicīnā arbūza mīkstuma kompreses izmanto psoriāzes un ekzēmas gadījumos.

Kā izvēlēties arbūzu?

Nesteidzies pirkt arbūzus, kad nav sākusies īstā sezona. Agrie arbūzi būs ne tikai bezgaršīgi, bet, iespējams, arī ar augstu nitrātu saturu. Diemžēl arbūzam piemīt spēja uzsūkt dažādus ķīmiskos savienojumus, kas sarkanajā mīkstumā koncentrējas dzeltenīgu šķiedru izskatā (0,5–2 cm). Šos šķiedru laukumus vajadzētu izgriezt.

Pērkot arbūzu tirgū, nelūdziet, lai pārdevējs izgriež gabaliņu no tā. Arbūza mīkstumā var nonākt netīrumi no mizas, kas var izraisīt dažādas zarnu trakta infekcijas. Tieši šā paša iemesla dēļ, pirms sagriezt kārdinošo ogu, nomazgājiet to.

Kā noteikt, vai arbūzs ir gatavs, to negriežot?

  • Sausa astīte. Tā gan ne vienmēr var norādīt par arbūza gatavību — astīte var izžūt arī transportēšanas laikā.
  • Paklauvējot ar plaukstu, skaņai jābūt klusai, slāpētai.
  • Ja, saspiežot arbūzu, tas nokrakšķ, tā ir laba zīme.
  • Zemes nospieduma laukums — labāk, lai tas ir dzeltenīgs, nevis balts.
  • Novelkot pa arbūzu ar naga galu, gatavam arbūzam viegli nāk nost mizas virsējā kārtiņa.

    Arbūzu glabā vēsā vietā, vislabāk — ledusskapī.

  • 23.08.2005

    apollo.lv Veselības žurnāla

    BackTop
    Aforisms
    Jūtos kā Tampax - īstā vietā bet neīstā laikā...